Overwhelmed 2019

 

Tijdens de eerste helft van de zeventiende eeuw vallen verschillende Vlaamse schilders voor de charmes van het bloemstuk. Jan Brueghel de Oude bijgenaamd de Fluwelen Breughel en Daniel Seghers bijvoorbeeld maken schilderijen van guirlandes, festoenen, boeketten en kransen met realistische afbeeldingen van bloemen die toendertijd in de gratie van een welgesteld publiek kwamen, niet in het minst met afbeeldingen van hele dure tulpen, exquise rozen maar ook nederige veldbloemen zolang hun kleur gebruikt kon worden in een abstracte onderliggend kleurenschema. De kijker werd overwhelming, overdonderd, sprakeloos gemaakt door deze bloemenpracht, een feest voor het oog, evenwel zonder het bloemenparfum. Vondel noteerde dat niet alleen het publiek gecharmeerd werd door de werken van Seghers, maar ook de bijen:

‘Een bij kwam op zijn schilderij


en geur en kleuren aangevlogen,


en riep: Natuur, vergeef het mij:


dat bloempenseel heeft mij bedrogen.’

De fascinatie in de Lage Landen voor deze bloemenpracht leeft ongetwijfeld verder en meer dan 300 jaar later maakte SiBollé deze nieuwe serie werken, misschien als hommage aan haar voorgangers maar zeker als blijk van haar fascinatie voor de bloemen die haar omringen en visuele vreugde schenken.

Si Bollé heeft je nog zoveel meer te vertellen...

Door uw e-mailadres in te voeren, gaat u akkoord met het ontvangen van onze nieuwsbrief. Uw toestemming is te allen tijde herroepbaar door op de afmeldlink in onze nieuwsbrief te klikken. De nieuwsbrief wordt verzonden in overeenstemming met ons privacybeleid en om reclame te maken voor producten en diensten van Symbol bv.

@2021 - Symbol bv - Zwarte-Brugstraat 2, B- 3560 Linkhout - T: +32488177408

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Pinterest
  • Vimeo
  • Instagram